Offerte

Duurzaamheid, een continu proces

2 februari 2023

Duurzaamheid is een actueel en urgent onderwerp. Ook bij Redbeans. We zijn al sinds dag 1 bezig met duurzaamheid. Zo introduceerden wij in 2009 al de eerste klimaat neutrale koffie van Nederland en proberen we nog steeds in alles wat we doen onze CO2 footprint te verminderen. Graag willen we jullie meenemen in de ontwikkelingen waar we op dit moment mee bezig zijn.

Koffie moet na het branden goed verpakt worden. Vers houden is natuurlijk heel belangrijk, maar de verpakking moet ook andere invloeden van buitenaf kunnen weren, zoals geuren. Folie is meestal opgebouwd uit een aantal componenten, waaronder metaal voor een goede barrière. Productie en verwerking hiervan kost echter veel energie. Redbeans heeft daarom vanaf het begin voor een alternatieve barrière gekozen: EVOH. Dit is een metaalvrije film met een goede barrière en een aanzienlijk lagere milieudruk. Deze transparante laag wordt gebruikt tussen twee polyethyleen folielagen. Voordeel van dit materiaal is dat het een uitstekende weerstand (barrière) biedt tegen geur en zuurstof van buitenaf en de aroma’s binnen houdt. Tot op heden gebruikt de industrie twee verschillende PE-lagen voor dit soort folies, waardoor deze na gebruik niet goed gerecycled kan worden, alleen gedowncycled.

We zijn vorig jaar begonnen met het testen van een nieuwe folie, gemaakt van monomateriaal, die wel volledig recyclebaar is. De eerste testen zijn positief voor wat betreft barrière en houdbaarheid. Ook de verwerking op de verpakkingsmachines loopt inmiddels soepel. Verwachting is dat we dit jaar geleidelijk aan zullen over gaan op deze nieuwe, milieuvriendelijkere verpakking. De nieuwe folie kan daarna gewoon bij het plasticafval.

Een belangrijk deel van onze klanten krijgt onze koffie geleverd op minipallets, het formaat van een halve, houten, pallet. Tot voor kort gebruikten we hiervoor zogenoemde presswood pallets. Gemaakt van geperste houtvezels, voor eenmalig gebruik. Niet echt milieuvriendelijk vonden we. Bij onze zoektocht naar een betere oplossing stuitten we op een start-up in Almelo, vlakbij onze branderij! Zij waren een nieuwe pallet aan het testen, gemaakt van karton. Hoewel we aanvankelijk wat sceptisch waren over karton als basismateriaal, waren we snel overtuigd dat dit een goed alternatief kon zijn.

Fabrikant Revopal in Almelo ontwikkelt en produceert meerdere soorten pallets, gemaakt van FSC gekeurd karton. Wij zijn gaan testen met de minipallet. De draagkracht is ruim voldoende: tot liefst 250 kilo! Ongelooflijk. Daarnaast weegt deze pallet slechts 1,1kg, in plaats van 5,5kg bij de presswood. Voordeel is ook dat deze pallet gewoon bij het oud papier kan: kost niets en 100% recyclebaar. Na een uitgebreide test bij meerdere klanten zijn we deze op grotere schaal gaan inzetten en tot op heden zeer succesvol, op een enkel incident na. Op deze manier bespaarden we in 2022 al ruim 20 ton aan restafval.

Er is veel te doen rondom de papercup. In veel organisaties zal het gebruik ervan in 2024 verboden worden. De industrie is intussen druk bezig met een alternatief. Dé oplossing is er nog niet. Wellicht later in het jaar. In een volgende nieuwsbrief zullen we de ontwikkelingen en (tussentijdse) resultaten op een rijtje zetten. Redbeans komt sowieso met een goede oplossing. Heeft u intussen vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Wat we wel al te bieden hebben is een mooie servies lijn. Deze is gewoon te huur bij ons, en loopt mee zolang het huurcontract voor de koffiemachine loopt. Geen gedoe of aanschaf. Wij brengen het en nemen het weer retour. Een beetje breuk nemen we voor lief (met uitzondering natuurlijk van gebruik bij een Griekse bruiloft).

OFFERTE
PER MAIL

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan voor bij jou op het werk. Weet je nog niet helemaal wat bij jou past? Geen probleem, wij kunnen je altijd helpen met het uitzoeken van de perfecte koffievoorziening. 

Aantal koffiedrinkers

Locaties

Melk

Zetmethode

Gegevens